Op 25/08/2022
Samenvatting afbeelding artikel

Nieuwe hoogte van de kilometervergoeding sinds 1 juli 2022

De hoogte van de vaste kilometervergoeding is verhoogd. Het steeg tot € 0,4170..


Het bedrag van de forfaitaire kilometervergoeding is verhoogd.

Van € 0,3707 per kilometer steeg het naar € 0,4170.

De huidige context verklaart deze sterke stijging (12,5%). Dit nieuwe bedrag, van toepassing sinds 1 juli 2022, blijft van kracht tot 30 juni 2023.

Zoals elk jaar werd het geïndexeerde bedrag meegedeeld via een ministeriële omzendbrief in het Belgisch Staatsblad die betrekking heeft op de personeelsleden van de federale overheidsdienst.

Laatstgenoemden genieten een forfaitaire vergoeding die bedoeld is om de reiskosten te dekken voor de behoeften van de dienst die met hun persoonlijke voertuig wordt uitgevoerd.

In de particuliere sector hebben werknemers die dienstreizen maken (opleiding, assistent, dienstreizen, leveringen, enz.) met hun eigen voertuig (auto, motor of bromfiets) ook recht op een forfaitair bedrag van op basis van bewijsstukken berekende onkostenvergoeding voor deze reizen.

Werkgevers kunnen besluiten om te verwijzen naar het forfaitaire tarief voor overheidspersoneel. Ze moeten ervoor waken deze niet te overschrijden: de bedragen die forfaitair aan de werknemer worden terugbetaald, worden door de FOD Financiën beschouwd als uitgaven eigen aan de werkgever en zijn niet belastbaar op voorwaarde dat ze de vergoedingen van dezelfde aard die door de Staat aan haar personeel (het aantal kilometers moet ook minder zijn dan 24.000 km/jaar). Als alternatief kan op sectoraal niveau een bedrag zijn vastgesteld.

In juni werd aangekondigd dat het bedrag van de kilometervergoeding voortaan per kwartaal (in plaats van jaarlijks) wordt geïndexeerd en met terugwerkende kracht wordt verhoogd tot € 0,402/km voor de periode maart tot en met juni 2022.

Er was ook sprake van een belastingvoordeel (een belastingvermindering) om werkgevers ertoe te bewegen hun werknemers de maximale vergoeding te betalen (persbericht van 3 juni 2022 van minister van Financiën Vincent Van Peteghem).  

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.