Op 18/12/2023
Samenvatting afbeelding artikel

Momenteel heeft een bestuurder die bij een alcoholcontrole wordt gevraagd om in een alcoholtester te blazen, de mogelijkheid om een wachttijd van 15 minuten te vragen voordat hij deze blaastest uitvoert. Als hij net een glas heeft gedronken, kan deze periode de alcoholische dampen die nog in zijn mond aanwezig zijn laten verdwijnen.

Echter, tegen eind 2023 zal er een software-update voor de controleapparatuur verschijnen. Meer moderne, snelle, nauwkeurige en betrouwbare alcoholtesters zullen in staat zijn om het alcoholgehalte te detecteren, zelfs na 15 minuten.

De minister van Mobiliteit heeft daarom voorgesteld om deze maatregel, die zinloos wordt gezien de prestaties van de nieuwe apparaten, af te schaffen. Dit project, onderdeel van het Federaal Verkeersveiligheidsplan 2021-2025, is zojuist aan de regio's gepresenteerd, die twee maanden de tijd hebben om hun mening te geven.

Bovendien zou de duur van de blaastest verkort kunnen worden. Deze nieuwe alcoholtesters stellen de bestuurder in staat om 1,2 liter lucht uit te ademen, in plaats van 1,9 liter. Hierdoor kan hij korter blazen, wat de politie tijd bespaart en het mogelijk maakt om meer controles uit te voeren.

Het doel van de minister is om deze nieuwe procedure te gebruiken tijdens de BOB-campagne van dit einde van het jaar. Hoe dan ook, men moet kiezen: drinken of rijden!


Bronnen

  • https://gilkinet.belgium.be/sites/default/files/articles/Plan%20fédéral%20sécurité%20routière%20-%20Finaal2.pdf
  • https://www.moniteurautomobile.be/actu-auto/juridique/controle-dalcoolemie-fin-des-15-minutes.html
  • https://gocar.be/fr/actu-auto/amende/alcool-au-volant-suppression-du-delai-des-15-minutes-pour-souffler
  • https://www.levif.be/belgique/alcoolemie-pourquoi-vous-ne-pourrez-plus-attendre-15-minutes-avant-de-souffler/
  • https://www.dhnet.be/actu/belgique/2023/08/31/controles-dalcool-demander-un-delai-de-quinze-minutes-avant-de-souffler-cest-termine-QEFKO57G2JE6ZG6RL7MUQTXYEE/
  • https://www.rtl.be/actu/belgique/societe/des-controles-dalcoolemies-plus-rapides-et-sans-delai-de-15-minutes-voici-ce-qui/2023-08-31/article/583148

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.