Op 02/06/2023
Samenvatting afbeelding artikel

Vanaf 1 juni 2023 wordt het alcoholpromillage waarbij het rijbewijs kan worden ingetrokken van 1,5 gram naar 1,2 gram per liter. Deze maatregel maakt deel uit van het Federaal Plan Verkeersveiligheid 2021-2025, dat tot doel heeft risicovol gedrag maatschappelijk onaanvaardbaar te maken.

Strengere regels voor collectieve bewustwording

Door een beslissing van de minister van Mobiliteit - in overleg met de minister van Justitie en het College van procureurs-generaal - wordt de wetgeving inzake rijden onder invloed repressiever: wijziging van twee gezamenlijke omzendbrieven van het College van procureurs-generaal en de minister van Justitie (COL 8 /2006 en COL 9/2006 *1) en een circulaire van het College van procureurs-generaal (COL 5/2004 *2) treden op 1 juni in werking.

Deze wijzigingen bestaan ​​uit het verlagen van de minimumdrempel waarbij het rijbewijs kan worden ingetrokken in geval van rijden onder invloed. Concreet gaat deze drempel van 0,65 naar 0,50 mg/l uitgeademde alveolaire lucht; met andere woorden, van 1,5 g/l bloed naar 1,2 g/l bloed.

Wat gebeurt er als uw resultaat hoger is dan 1,2 g/l tijdens een controle langs de weg?

  • De politieambtenaren trekken uw vergunning onmiddellijk in voor vijftien dagen;
  • U krijgt een boete van 1.260 euro;
  • U zult voor de rechter moeten verschijnen. De rechter kan u dan, afhankelijk van de omstandigheden (met name uw alcoholische impregnatie op het moment van de feiten), veroordelen tot een boete van maximaal 16.000 euro en/of ontzegging van de rijbevoegdheid.

Bovendien kunnen criminele transacties nu alleen door het OM worden voorgesteld als de waarde die na de ademanalyse wordt gevonden lager is dan 0,50 mg/l uitgeademde lucht.

De autoriteiten draaien de schroeven vast gezien de laatste cijfers van het VIAS-instituut: in 2022 was bij 4.224 ongevallen een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken, het hoogste cijfer sinds 2016. Daarnaast was 9% van de bestuurders betrokken bij een letselongeval onder invloed van alcohol. Het instituut wijst er ook op dat jaarlijks 115 levens kunnen worden gered als geen enkele bestuurder onder invloed van alcohol achter het stuur stapt.


*1 Gezamenlijke circulaire van de Minister van Justitie en het College van Procureurs-Generaal houdende een uniform beleid van controle, observatie, onderzoek en vervolging op het gebied van rijden onder invloed van alcohol of dronkenschap of in een vergelijkbare toestand waarbij met name het gebruik van drugs of medicijnen en in verband met de aanwezigheid in het lichaam van andere stoffen dan alcohol die de rijvaardigheid beïnvloeden – rijden onder invloed van alcohol – drugs, COL.8/2006, versie herzien op 25 mei 2023; Gezamenlijke omzendbrief van de minister van Justitie en het College van procureurs-generaal betreffende een uniform strafrechtelijk beleid inzake de onmiddellijke intrekking van rijbewijzen, COL.9/2006, versie herzien op 25 mei 2023.

*2 Ministeriële regeling uniform beleid inzake de onmiddellijke intrekking van rijbewijzen, COL.5/2004, 27 februari 2004.

Bronnen :

 

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.