Op 22/08/2022
Samenvatting afbeelding artikel

Snelwegen: einde aan tolerantiemarges en quota!

In het kader van de strijd tegen verkeersdoden hebben politie en justitie besloten om tolerantiemarges en snelheidsquota aan te pakken.

Met tolerantiemarge wordt bedoeld de extra snelheidsdrempel, boven de wettelijke limiet, ingevoerd voor het opstellen van een rapport (d.w.z. er wordt pas een rapport opgemaakt wanneer de gemeten snelheid deze drempel overschrijdt).

Quota verwijzen naar het uitschakelen van snelheidscamera's op bepaalde tijden om de toestroom van bekeuringen te beperken. Het doel van deze maatregelen is om de verwerkingscapaciteit van het parket niet te overschrijden.

Op zeven autosnelwegen (2 in Vlaanderen en 5 in Wallonië) werd in oktober 2021 een proefproject opgestart om zo precies mogelijk in kaart te brengen wat de bijkomende werklast is voor politie en parket wanneer er geen tolerantiemarge of geen quotum is niet toegepast. Dit project maakt deel uit van de oprichting van een centraal parket voor verkeersveiligheid en de inzet van extra middelen voor de aanpak van verkeersovertredingen. Op de sites waarop het pilootproject betrekking heeft, was voorzien dat de radarsecties 24 uur per dag, 7 dagen per week en vanaf 129 km/u zouden flits (een technische foutmarge, die verschilt van de tolerantiemarge, is altijd toegepast, deze marge is 6% van de toegestane snelheid boven de 100 km/u (de snelheid is beperkt tot 120 km/u op de autosnelweg, men moet rekening houden met een sanctie vanaf 129 km/u).

Na dit project volgt een harmonisatie van alle snelheidscamera's op onze snelwegen. In Vlaanderen werken alle verkeersbewakingscamera's al permanent en flitsen vanaf 129 km/u. Dat zal binnenkort ook het geval zijn in Wallonië. Eind augustus worden de flitspalen waarvoor nog een tolerantiemarge geldt, aangepast. De nieuw geactiveerde camera's zullen ook flitsen vanaf 129 km/u.

Flitsen aan 129 km/u (limiet van 120 km/u + toepassing van de technische foutmarge) en permanent actieve systemen worden zo de norm op de Belgische snelwegen.

 

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.