Op 17/05/2023
Samenvatting afbeelding artikel

Heeft u ooit een passagier foto's of video's zien posten op sociale netwerken waarin hij de bestuurder aanmoedigt om gevaarlijk hard te rijden? Dit gedrag kan binnenkort een autonome overtreding worden, d.w.z. dat er een specifieke veroordeling en sanctie in de wet wordt opgenomen. 

Een actuele gebeurtenis en een steeds vaker voorkomend verschijnsel

Afgelopen januari veroordeelde de politierechtbank van Hoei een vader en zijn dochter tot respectievelijk 60 en 46 uur werkstraf: de eerste voor een verpletterende snelheidsovertreding, de tweede omdat ze haar vader op het sociale netwerk Instagram had aangezet tot deze snelheidsovertreding. 

Dit gedrag staat verre van op zichzelf: tot op heden zijn er geen cijfers die het mogelijk maken het fenomeen te objectiveren, maar het is duidelijk dat het steeds meer voorkomt. Ondanks de omvang van het probleem wordt dit gedrag in België zelden bestraft. 

Een reactie van het kabinet van de minister van Mobiliteit

De minister van Mobiliteit verklaarde dat "te hoge snelheid, samen met afleiding en rijden onder invloed, een van de drie moordenaars op onze wegen is. Ik kan niet aanvaarden dat sommige mensen onze wegen gebruiken als Formule 1-circuits en er vervolgens over opscheppen op sociale netwerken. De heer Gilkinet heeft daarom besloten bij zijn collega's een wetsontwerp in te dienen om dergelijk gedrag te bestraffen "dat de veiligheid op onze wegen en straten ernstig aantast". 

Dit wetsontwerp voorziet in een boete en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een maand tot een jaar voor iedereen die dit gedrag bevordert door beelden uit te zenden van zichzelf of van de bestuurder van het voertuig waarin hij zit, die met een veel te hoge snelheid rijdt of andere weggebruikers in gevaar brengt. Voorbeelden van dergelijk gedrag zijn slalommen tussen voertuigen, weigeren voorrang te verlenen, agressief zijn, wheelen in het midden van het verkeer, stedelijke rodeo's of het drinken van alcohol. 

Opgemerkt zij dat het wetsvoorstel vereist dat het gedrag op de openbare weg plaatsvindt en dat het niet uitmaakt of de beelden met een beperkt aantal mensen zijn gedeeld (zoals privéverhalen, Snapchat-groepen of andere). De vervolging zou beginnen zodra de bestuurder positief kan worden geïdentificeerd aan de hand van de beelden.

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.