Op 13/06/2023
Samenvatting afbeelding artikel

Nultolerantie streng gehandhaafd 

Bij gebrek aan politieke overeenstemming over de kwestie van nultolerantie hebben sommige rechters van de politierechtbank van Bergen een standpunt ingenomen: ze bevelen automobilisten systematisch om geen enkel glas alcohol te drinken voor ze achter het stuur kruipen. Deze mensen hebben geen recht meer op een tolerantiedrempel van 0,5 g/l: nultolerantie wordt streng toegepast. 


Volgens deze rechters "betekent nultolerantie niet 0,5g/l bloed, maar 0 glas alcohol". Deze rechters werden geïnspireerd door bestaande praktijken in vier Europese landen: Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië tolereren geen aanwezigheid van alcohol in het bloed achter het stuur. Andere landen hebben een soepeler wetgeving: in Estland, Zweden en Polen is het maximumgehalte 0,2 g/l.

Een verbod opgelegd als autonome proeftijdstraf of als voorwaarde voor een voorwaardelijke straf 

 

Er moet rekening mee worden gehouden dat mensen die voor de rechter verschijnen in eerste instantie worden beschuldigd van rijden onder invloed boven de wettelijke limiet (d.w.z. 0,5 g/l). Het is in deze context dat rechters, als alternatief, een van de twee mechanismen zullen gebruiken die de wet voorziet om een hardere lijn te volgen en nultolerantie toe te passen.

Een verbod kan worden opgelegd als een autonome proeftijdstraf. 


Deze straf bestaat uit de verplichting om gedurende een door de rechter opgelegde periode aan bepaalde specifieke voorwaarden te voldoen. In zijn beslissing zal de rechter een subsidiaire straf (gevangenisstraf of geldboete) opleggen als niet aan de voorwaarden van de hoofdstraf wordt voldaan. 


Voorbeeld: u bent door de rechtbank tot een hoofdstraf veroordeeld omdat u achter het stuur meer dan het wettelijk toegestane alcoholpromillage had. De rechter kan u subsidiair veroordelen tot een onafhankelijke proeftijd waarbij u gedurende een periode X niet meer mag drinken. 
Als je je niet aan de voorwaarden van de rechter houdt (je wordt bijvoorbeeld tijdens de proeftijd betrapt op 0,2 g/l (onder de wettelijke limiet)), riskeer je de subsidiaire straf, d.w.z. een vrijheidsstraf of een boete.

Een verbod kan ook worden opgelegd als voorwaarde voor een voorwaardelijke straf. 


Onder bepaalde voorwaarden kan de rechter een voorwaardelijke straf opleggen, d.w.z. hij kan beslissen om de uitvoering van het vonnis voor een bepaalde periode uit te stellen. Deze periode kan zeer lang zijn, variërend van 1 tot 5 jaar, afhankelijk van de feiten van de zaak. De voorwaardelijke straf kan worden herroepen (d.w.z. de straf wordt uitgevoerd) als de automobilist binnen de proeftijd opnieuw een overtreding begaat. De straf wordt automatisch of naar goeddunken van de rechter ingetrokken, afhankelijk van de ernst van de gepleegde overtreding. 


Een groeiende trend

Wat je er ook van mag denken, deze vastberaden houding lijkt steeds meer ingang te vinden: de rechtbanken draaien de duimschroeven aan voor automobilisten die betrapt worden met alcohol in hun bloed. Waakzaamheid is en blijft geboden! 


Heb je een advocaat nodig voor een zaak over rijden onder invloed? Aarzel dan niet om contact op te nemen met 
een advocaat @Legalstreet!

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.