Op 27/12/2022

Alcool-au-volant-sanctions-police

Ffa   2 1200

Ffa   3 1200

De wet van 16 maart 1968 betreffende de verkeerspolitie maakt een onderscheid tussen twee soorten misdrijven: alcoholische impregnatie en dronkenschap.  

Dronkenschap is vastgelegd in artikel 35 van deze wet. Het Hof van Cassatie is van mening dat een persoon in een staat van dronkenschap verkeert die zodanig onder invloed van drank is dat hij niet langer de permanente controle over zijn daden heeft, zonder noodzakelijkerwijs het bewustzijn ervan te hebben verloren (Cass., 1971). Het is de rechter die op basis van de hem ter beschikking gestelde elementen (en in het bijzonder de beschrijving in het proces-verbaal) soeverein zal beoordelen of deze elementen volstaan ​​om de overtreding vast te stellen (dit kan met name betrekking hebben op de uitspraak, de ademhaling, oriëntatie in tijd of ruimte, algemeen voorkomen, agressiviteit, enz.).  

Zie artikel op onze site over rijden onder invloed: Alcohol achter het stuur

Alcoholische impregnering is verankerd in artikel 34 van deze wet. In tegenstelling tot dronkenschap wordt alcoholische impregnatie vastgesteld door een blaastest die het alcoholgehalte in de lucht meet of door een bloedtest als dit niet mogelijk is. Vanaf ten minste 0,22 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht, of ten minste 0,5 gram per liter bloed, wordt de persoon die een voertuig bestuurt op een openbare plaats blootgesteld aan gerechtelijke procedures. 

Limite alcool AWSR

Schema van de website Verkeersveiligheid Wallonie, beschikbaar op www.awsr.be 

Testen en analyses 

Tijdens een controle kunnen de agenten ofwel direct een ademtest uitvoeren, ofwel een "sampler" gebruiken waarmee ze een voorselectie kunnen maken in de te controleren automobilisten.  

Wanneer een politieagent u aan een ademtest wil onderwerpen, heeft u recht op een vertraging van 15 minuten voordat u de test uitvoert. Het gebruikte instrument kan sporen van alcohol in de lucht detecteren, maar geeft alleen een indicatie of de bestuurder dronken is of niet. 

Drie mogelijkheden, afhankelijk van de weergegeven letter: "S", u kunt uw reis hervatten. Bij “A” of “P” voert de wijkagent een ademanalyse uit. 
 
Het is deze analyse die het bewijs levert dat aanleiding geeft tot een eventuele sanctie. Dit gebeurt met behulp van een breathalyzer, waarmee nauwkeurig de concentratie alcohol in de uitgeademde alveolaire lucht (dat wil zeggen afkomstig uit de longblaasjes) kan worden gemeten. 

Wanneer het resultaat groter is dan 0,22 mg/l lucht, is de politieagent verplicht een specifieke procedure te volgen, anders verliest het rapport zijn bewijskracht met betrekking tot alcoholische impregnatie. Deze laatste moet u op de hoogte stellen van uw recht om een ​​tweede analyse, en eventueel een derde, te vragen. Als er een verschil in tarief blijkt tussen de drie analyses, wordt degene met het meest gunstige resultaat behouden.  

U heeft ook de mogelijkheid om een ​​tegenexpertise aan te vragen door middel van bloedanalyse. Het nadeel van deze tegenexpertise is financieel: de kosten zijn voor uw rekening als wordt bevestigd dat u onder invloed van alcohol bent.  

Wanneer een speekseltest of ademtest niet mogelijk is (bestuurder weigert ademtest af te nemen, werd naar het ziekenhuis gebracht, heeft astma, is te dronken om te ademen), wordt er een bloedafname uitgevoerd door een door het Openbaar Ministerie vereiste arts.  

WAARSCHUWING: weigering om een test, analyse of staal te ondergaan zonder geldige reden kan leiden tot juridische stappen.  

Gevolgen en sancties

Dronkenschap is een strafbaar feit met mogelijk ernstige gevolgen:

Een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro;

Een verplichte ontzegging van de rijbevoegdheid variërend van een maand tot 5 jaar (en die permanent kan zijn);

Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 16 maart 1968 zijn een medisch onderzoek en een psychologisch onderzoek noodzakelijk voor het herstel van het recht om te rijden.

Met betrekking tot alcoholische impregnatie zal de straf afhangen van het alcoholgehalte dat werd geregistreerd op het moment van de controle. Onder de 0,65 mg/l zal het openbaar ministerie meestal een straftransactie voorstellen.

U wordt daarentegen voor de politierechtbank gedaagd in de volgende gevallen:

U veroorzaakte een verkeersongeval en de alcoholische impregnatie was minimaal 0,35 mg/l;

Uw alcoholische impregnering was ten minste 0,65 mg/l

U hebt geweigerd zich te onderwerpen aan een analyse, een test of een staal.

Bij verschijnen voor de rechtbank zal de rechter waarschijnlijk de volgende sancties opleggen:  

Voor een alcoholimpregneringsgraad tussen 0,22 mg/l en 0,35 mg/l 

Voor een alcoholimpregneringsgraad van meer dan 0,35 mg/l

  • Boete van 200 tot 4.000 euro 
  • Ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar 
  • Boete van 1.600 tot 16.000 euro 
  • Ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar 

De rechter is soeverein in zijn beoordeling. Hij kan wel geval per geval de straf aanpassen: werkstraf uitspreken in plaats van geldboete, schorsing van de geldboete/gedeelte van de ontzegging (eventueel daaraan voorwaarden verbinden), de plaatsing van een alcoholslot gelasten , enz. De hoogte van de straf hangt uiteraard ook af van uw persoonlijke situatie, uw achtergrond, eventuele verzachtende omstandigheden of de stappen die u eerder heeft gezet om aan verkeerscriminaliteit te ontkomen.  

De rechter kan ook een ontzegging van de rijbevoegdheid uitspreken op grond van artikel 42 van de Wet op het wegverkeer. In een toekomstig nieuws uit 2023 komen we hier op terug.

We kunnen niet anders besluiten dan u fijne feestdagen te wensen! En niet te vergeten: blijf alert tijdens het rijden!

Heeft u een vraag over een verkeersovertreding of een boete die u graag wilt analyseren of betwisten? Aarzel niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat @Legalstreet!

  

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.