Op 11/10/2022
Samenvatting afbeelding artikel

De verkeersregels zijn gewijzigd en sancties sinds afgelopen maart, als een 3e graads overtreding, elk gebruik door de bestuurder van een voertuig dat niet stilstaat of geparkeerd staat van een elektronisch apparaat dat is uitgerust met een scherm dat niet op een geschikte steun is bevestigd. De boete bedraagt ​​nu 174 €, tegenover 116 € voorheen aangezien men van de 2e naar de 3e graad gaat.  

Voormalig artikel 8.4 viel alleen onder mobiele telefoons in de hand. De nieuwe versie heeft nu een veel grotere reikwijdte, aangezien mobiele telefoons niet langer het enige doelwit zijn. Naast smartphones worden ook computers, tablets, GPS of Coyote getroffen. Door de reikwijdte ervan uit te breiden, sluit de bepaling beter aan bij de huidige technologische realiteit.

Behalve dat u uw telefoon in uw hand heeft, is het gebruik van een mobiele telefoon die op uw knieën of op het dashboard is geplaatst of tussen uw oor en uw schouder is geklemd, nu verboden, evenals het gebruik van een computer op de passagiersstoel of een tablet geplaatst tussen de twee stoelen. Deze verschillende hypothesen hebben inderdaad onvoldoende ondersteuning.

Deze wijziging van de Wegenverkeerswet, die in de richting van verscherping gaat, heeft tot doel automobilisten af ​​te schrikken om afleidingsbronnen die de kans op een ongeval aanzienlijk vergroten, te beperken. Opgemerkt moet worden dat op 17 en 18 mei een grootschalige nationale politieoperatie tegen afgeleid rijden werd gehouden. In dit verband zijn de controles op het gebruik van GSM achter het stuur gedurende 48 uur verscherpt.

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.