Op 17/05/2023

Tolenretiemarges voor flitspalenSinds 15 maart hanteren 12 flitspalen in Wallonië niet langer de tolerantiemarge voor snelheidsovertredingen. Deze beslissing maakt deel uit van het project "vertragen" van de FOD Justitie. Zoals het kabinet van de minister van Verkeersveiligheid aangeeft, is het de bedoeling de verkeersveiligheid te verbeteren en te beschikken over flitspalen die 24 uur per dag operationeel zijn en zonder tolerantie kunnen flitsen. 

Zoals vermeld in een vorig artikel, verwijst de term "gedoogmarge" naar de extra snelheidsdrempel, boven de wettelijke limiet, die wordt ingevoerd voor de afgifte van een proces-verbaal. Met andere woorden, er wordt alleen een bekeuring uitgeschreven wanneer de gemeten snelheid deze drempel overschrijdt. 

Wat betekent dit in de praktijk? Als u 52 km/u rijdt op een weg met een maximumsnelheid van 50 km/u, gaat de radar knipperen zodra de maximumsnelheid wordt overschreden. Er is geen speelruimte en er wordt automatisch een bekeuring uitgeschreven als de gemeten snelheid hoger is dan de toegestane snelheid. 

Als de resultaten gunstig zijn, heeft de FOD Justitie aangegeven dat de tolerantiemarges geleidelijk zullen worden afgeschaft voor alle flitspalen. 

Hebt u een vraag over een snelheidsovertreding of een boete die u wilt analyseren of betwisten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat @Legalstreet!

Bronnen

1: https://www.legalstreet.be/nl/news/33-radars-troncons-supplementaires-en-wallonie-prevus-d-ici-fin-2023

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.