Op 02/05/2023
Samenvatting afbeelding artikel

Op 1 februari 2023 is een nieuwe regeling voor de inning van boetes van kracht geworden: de Federale Overheidsdienst Justitie en de Federale Overheidsdienst Financiën hebben aangekondigd dat ze hun krachten bundelen om "de verkeersveiligheid te verbeteren". Achter dit eufemisme kunt u begrijpen dat het de bedoeling is om onbetaalde boetes via gedwongen invordering te innen. 

Mechanismen uit 2020 ontoereikend geacht 

Volgens cijfers van de FOD Justitie betaalde in 2022 6% van de overtreders hun verkeersboetes niet, ondanks aanmaningen. Sinds 2020 krijgen slechte betalers echter een betalingsbevel nadat de politie de boete onmiddellijk heeft geïnd en het parket een schikking heeft voorgesteld. Dit betalingsbevel dient als dwangbevel voor de overheid, dat wil zeggen dat zij hiermee de inning van de verkeersboete kan afdwingen. 

Het openbaar ministerie hoeft niet langer te kiezen tussen een dagvaarding voor de politierechter en feitelijke straffeloosheid. Dit betalingsbevel wordt nu rechtstreeks naar de FOD Financiën gestuurd, die bevoegd is om het bedrag van de boete te innen via een procedure van gedwongen tenuitvoerlegging door middel van een gemeenschappelijke databank tussen de FOD Justitie en de FOD Financiën. 

Deze eindvordering, die met 35% is verhoogd ten opzichte van het bedrag dat voor onmiddellijke inning wordt voorgesteld, moet binnen 20 dagen na de datum van verzending worden betaald. 

Image News 060223 Nl

Schema van de FOD Justitie, beschikbaar op www.justice.belgium.be 

Voortaan zal de overheid op verschillende manieren beslag kunnen leggen op onbetaalde verkeersboetes: een beslag rechtstreeks op het loon, een beslag via een deurwaarder, een beslag op de rechtstreekse belastingteruggave, een beslag op een bankrekening, of zelfs de stillegging van het voertuig van de overtreder. 

Terugwerkende kracht

De bedragen worden automatisch ingeschreven met terugwerkende kracht voor alle bedragen die vóór maart 2020 verschuldigd zijn.

Rechtsmiddelen blijven beschikbaar 

Dit nieuwe betalingssysteem betekent niet dat de boete niet meer kan worden aangevochten. De automobilist heeft nog steeds de mogelijkheid om de boete of de overtreding aan te vechten door bij de politierechter beroep in te stellen tegen het betalingsbevel door middel van een verzoekschrift. Dit kan per aangetekende brief, via de website of e-mail, of zelfs persoonlijk op de griffie. In 2022 stelde 1,34% van de overtreders beroep in tegen het betalingsbevel. 

Samengevat: sinds 1 februari 2023, als u uw boete niet binnen dertig dagen betaalt, wordt het betalingsbevel uitvoerbaar verklaard door het parket en doorgestuurd naar de FOD Financiën. De FOD Financiën gaat dan over tot gedwongen inning. De bedragen worden automatisch geregistreerd met terugwerkende kracht voor alle inbreuken die na maart 2020 hebben plaatsgevonden. 

Heeft u een vraag over een boete of een betalingsbevel die u wilt analyseren of betwisten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat @Legalstreet!

Bronnen:

 

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.