Op 15/05/2023

technische controle van motorfietsenVanaf 1 januari 2023 is de "Richtlijn 2014/45/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de periodieke technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens en tot intrekking van Richtlijn 2009/40/EG" ook van toepassing op bepaalde motorfietsen en gemotoriseerde drie- en vierwielers. Dit betekent in de praktijk dat de lidstaten deze voertuigen aan een technische controle moeten onderwerpen. 

Om welke voertuigen gaat het? 

De voertuigen waarop deze nieuwe maatregel betrekking heeft, zijn: motorfietsen, gemotoriseerde driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor van meer dan 125 cm³ of een elektrische of hybride motor met een vermogen van meer dan 11 kW of een snelheid van meer dan 45 km/u. Dit betekent dat deze nieuwe maatregel naast motorfietsen ook betrekking heeft op bijvoorbeeld auto's zonder rijbewijs, buggy's en quads.

Slechts in bepaalde gevallen verplichte technische keuring

Er is geen voorgeschreven minimumfrequentie voor keuringen, waardoor een periodieke keuring niet verplicht is. Motoren hoeven namelijk alleen in de volgende gevallen te worden gekeurd 
vóór de registratie van een voertuig op naam van een andere houder - bij verkoop ;
op verzoek van een bevoegde ambtenaar
vóór het opnieuw op de weg brengen van een voertuig
waarvan de technische kenmerken zijn gewijzigd ;
waarvan het chassisnummer is gewijzigd
waarvan het chassis, de stuurinrichting, de ophanging of het remsysteem bij een ongeval is beschadigd of dat total loss is verklaard;
in geval van een keuringsbewijs met een geldigheidsduur van 3 maanden, 15 dagen of dat is verlopen (beperkte keuring).

De motoren worden met name gecontroleerd op de volgende elementen
identificatie van het voertuig ;
reminrichting ;
stuurinrichting ;
zichtbaarheid
componenten van de verlichting en het elektrisch systeem
assen, wielen, banden, ophanging ;
chassis en chassisonderdelen;
overlast (lawaai en vervuiling).

Praktisch advies

Alleen erkende organisaties (AIBV en Autosécurité) zijn bevoegd om technische controles voor motorfietsen uit te voeren. In Wallonië zijn er momenteel 7 erkende centra (Mons (Cuesmes), Eupen, Fleurus, Habay-la-Neuve, Marche-en-Famenne, Couvin (Mariembourg) en Wanze) en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er slechts één (Schaarbeek). Deze controles moeten op afspraak worden uitgevoerd. 

De vergoeding voor een dergelijke technische controle bedraagt 48,5 euro. 

Heeft u een vraag over de nieuwe regelgeving voor uw motor, of weet u niet of uw voertuig onder deze technische keuringsplicht valt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een advocaat @Legalstreet!

Legalstreet-experts zijn aanwezig 7d/7 om uw vragen kosteloos te beantwoorden.